"Det har slået mig, hvor bevægelige vi er her. Når jeg er til møde andre steder, bliver folk helt forundrede, når jeg rejser mig op og går lidt rundt. Hos os er det blevet helt naturligt, at vi er lidt urolige på møderne, men andre skal lige vænne sig til det".
Sådan beskriver leder af Sundhedsenheden i Område Syd i Aarhus Kommunes forvaltning for Sundhed og Omsorg hvordan den nye indretning af mødelokalerne på Lokalcentret har påvirket den måde, et typisk møde forløber på.
Del af en strategi
De mere aktive møder er en bevidst strategi for områdechef Morten Ilsøe. Man har længe arbejdet med sundhedsfremme i Aarhus Kommune, og da mødelokalerne skulle nyindrettes, blev fokus lagt på at fremme bevægelse og mere aktive og kreative møder.
"Princippet er, at mødet starter i et ryddet rum, hvor man skal tage aktiv stilling til, hvordan rammerne skal være: Skal vi stå eller sidde, hvordan skal bordene stå osv. - ud fra. hvad man vil opnå med at mødes", forklarer han.
Inviterer til aktivitet
For at fremme dette mål, er lokalet indrettet med inventar og udstyr, som inviterer til bevægelse og fleksibilitet:
- De ovale mødeborde passer til to personer og har hjul og hæve/sænke funktion.
- Deltagerne vælger mellem tre typer af stole: Den traditionelle stabelstol, siddebolde eller højdeindstillelige taburetter med fleksibel stang.
- Tasker placeres i 'taskekassen', så gulvet er frit, hvis bordene skal flyttes rundt.
- Foldevæggene, som kan opdele det store mødelokale i to rum, er beklædt med folie, så de kan bruges som white boards.
- Vil man udenfor, fx på en walk-and-talk eller et gruppemøde, kan man medbringe en lille foldestol, som kan puttes i lommen.
Områdechef Morten Ilsøe med foldestolen, som bruges til udendørs møder. Den kan puttes i hylsteret nederst til venstre og puttes i lommen. Neden for ses 'taskekassen', taburetterne og siddeboldene.
Skepsis i starten
I begyndelsen blev den nye indretning modtaget med en vis skepsis blandt medarbejdere og ledelse.
"Jeg tænkte selv, at det var noget pjat, og at jeg aldrig ville bruge det. Men nu er det lige modsat, og jeg har også fået købt en af de fleksible taburetter til en af mine egne medarbejdere, som døjer med ondt i ryggen", siger Lisbeth Thingholm, forstander på plejehjemmet Kristiansgården.
Har ikke kostet ekstra
For Morten Ilsøe er det vigtigt at understrege, at den anderledes indretning ikke har været dyrere:
"Det har kostet stort set det samme, som en traditionel indretning. Men vi oplever store fordele, både i kvaliteten i møderne og gennem mere energi og aktivitet undervejs. Derfor opfordrer jeg konsekvent alle andre til at benytte lejligheden til at tænke nyt, når man skal indrette møderum", siger han.