Del: - -

'Træn Smart': Hent app'en og få gang i din træning

60 minutters træning om ugen er nok til at styrke dit helbred og forebygge smerter i kroppen. En ny app giver dig dit helt personlige træningsprogram - ganske gratis. Lav træningen hjemme eller gå sammen med kollegerne på jobbet.

Nedbring risikoen for smerter og gener

Får du ikke rørt dig så meget, som du egentlig gerne ville? Har du ind imellem smerter og ømhed i kroppen? Så ligner du rigtig mange andre danskere.

Rigtig mange mennesker på offentlige og private kontorer sidder mange timer ved skærmen hver dag i mere eller mindre fastlåste arbejdsstillinger. Andre står længe ved skranker med kundebetjening. Begge dele giver risiko for gener og smerter i nakken, skuldrene, ryggen eller hænderne.

60 minutter om ugen er nok

Men forskningen viser, at målrettet fysisk træning har en positiv effekt for sundheden og kan være med til at forebygge smerter og gener i muskler og led. Smerter i kroppen kan forebygges, og det er aldrig for sent at komme i gang.

Nu er der hjælp at hente: Branchefællesskaberne for arbejdsmiljø (BFA) og Arbejdsmiljørådet har udviklet 'Træn Smart': En gratis app, som giver dig et personligt træningsprogram – lige til at gå i gang med. App’en tager afsæt i dit helbred og din arbejdsprofil og sammensætter præcis den træning, du har brug for.

Du skal kun skal træne 60 minutter om ugen for at få en god effekt. Enten på én gang eller i mindre bidder hen over ugen. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men 'Træn Smart' og træningsprogrammet bygger på solid forskning fra Syddansk Universitet.

  • Hent 'Træn Smart' app'en gratis i AppStore eller Google Play

(Hvis du oplever problemer i app´en så kontakt supporten på tlf. 5269 2175 alle hverdage mellem 9 og 15.)

Sådan virker 'Træn smart'

App'en sammensætter dit personlige træningsprogram ud fra dine svar på et kort spørgeskema plus din arbejdsprofil:

  • Er dit job stillesiddende, stående/gående eller tungt fysisk arbejde?
  • Hvor god er din fysiske form og styrke allerede nu?
  • Har du ømhed eller smerter i kroppen? Fx i hænder/albuer, nakke, skuldre, lænd, hofter eller knæ/ankel?

Når du har besvaret spørgsmålene, er programmet klar med daglige og ugentlige øvelser.

Du klikker af i app'en, når du har gennemført dagens eller ugens øvelser. Algoritmen følger med og sender dig et nyt program i næste uge – måske med lidt højere intensitet, så din træning hele tiden udvikler sig.

Sådan skal du træne

 

Træningen er afpasset efter dit arbejde og din personlige profil. Alle får en blanding af konditionstræning, intervaltræning og styrketræning, men vægten er forskellig, og der er særlige øvelser, hvis du har gener og smerter i bestemte dele af kroppen:

  • Hvis du har stillesiddende arbejde er fokus på konditionstræning - fx løb, cykling, sjipning, crosstræning eller roning.
  • Hvis du har gående og stående arbejde er fokus på intervaltræning - fx løb, cykling eller crosstræning i skiftevis hårdt og langsomt tempo, så du får pulsen helt op.
  • Programmet varer i alt 60 minutter, som er fordelt på en række kortere øvelser. Du klikker selv af i app’en, når du har gennemført en øvelse.

Mere træning er selvfølgelig altid godt, men forskningen viser, at 60 minutters individuelt tilpasset motion om ugen kan nedbringe smerter i muskler og led, nedsætte risikoen for livsstilssygdomme samt forbedre din kondition og styrke.

Hjemme eller på arbejdet

Træningen er tilrettelagt, så du kan udføre den derhjemme uden andet udstyr end en elastik og måske et sjippetov. Dem kan du købe for få kroner. Du kan også træne i et motionscenter, hvor der er maskiner og udstyr til en mere varieret træning.

I kan også træne sammen på jobbet. Det gør I ved at oprette en fælles gruppe i app’en. Tag fat i dine kolleger og se, om der er stemning for at træne sammen. Mange af øvelserne kan udføres i almindeligt tøj og uden at komme til at svede for meget.

Hvem står bag?

'Træn Smart' er udviklet af BFA Handel på vegne af alle BFA’erne på det danske arbejdsmarked og Arbejdsmiljørådet. Træningsprogrammet er udviklet i tæt samarbejde med forskerne på Syddansk Universitet og er evalueret af teamarbejdsliv.

Læs mere


Senest revideret den 11. december 2023