Bevægelse, du selv kan styre
1. Start og slut dagen med motion. Brug noget af den sparede transporttid til at gå, løbe eller cykle en tur. Både for at få motion, og for at skabe en god overgang mellem arbejde og fritid.
2. Du kan ikke være 100% effektiv hele tiden, gennem hele arbejdsdagen. Din krop og hjerne har brug for pauser, især hvis du har siddet i virtuelle møder eller arbejdet med koncentrationskrævende opgaver i lang tid. Brug måske pauserne til at lave noget praktisk: Fyld opvaskemaskinen, vand blomsterne, spis et æble.
3. Skab variation i arbejdsstillingerne: Tag en time ved stuebordet, hop hen i sofaen en halv time, når noget skal gennemlæses, sid kortvarigt på gulvet, hæv sænkebordet - og hvis du ikke har ét, så sæt noget under computeren, så det er muligt at stå på.
4. Gå en tur, hvis du har noget, du skal tænke over. Udnyt muligheden for at få lys og luft, især i den mørke tid.
5. Hold mikropauser: Selv ganske korte pauser på kun 1 minut, hvor du strækker ud og løsner skuldrene, kan forebygge træthed, stive muskler og hovedpine. Det får blodet til at strømme i de ømme muskler - og det hjælper dig til at fokusere og klare hovedet.
6. Få pulsen op: Lav planken på gulvet, push-ups eller steps på en skammel eller et trin, til du er forpustet og måske sveder lidt. Ingen kan lugte det via skærmen...
7. Sæt pauser og bevægelse i kalenderen og på din to-do liste. Hold regnskab med, om du faktisk får det gjort.
Skab bevægelse i fællesskab
8. Tal sammen om, hvordan I kan forebygge smerter og gener på skærmen. Hvordan husker I at holde pauser, strække ud og få gang i kroppen? Del gode ideer og hold hinanden fast.
9. Aftal, at alle virtuelle møder indeholder fælles bevægelsespauser, hvor folk rejser sig og strækker ud og laver små øvelser. Det kan være 5 minutter hver time eller andet, der passer ind. Det skal være konsekvent og en ting, der forventes.
10. Skab fællestræning i arbejdstiden. Log ind til fælles morgengymnastik eller 10 minutters træning af nakke og skuldre efter frokost. Det baner også vej for den uformelle snak og styrker fællesskabet.
Få inspiration til øvelser her:
Artiklen er skrevet med inspiration fra Signe Björk Lyck, Future Work Lab.